A növényi hajfestés számomra maga a természetesség, ugyanakkor elfogadás is, hiszen az alapszín meghatározó a kívánt szín kiválasztásánál. Saját hajszíned biztosan jól áll, ezt elfogadva gyönyörűen csillogó színeket festhetünk. Szépülj te is természetesen, több ezer éve bevált módszerrel. Színek, amelyeket a természet alkotott.

1. A henna és a többi növényi festékpor nem világosítja a hajad.

A növények nem roncsolják el a hajad természetes színpigmentjeit, csak a haj külső részén tapadnak meg. Jelenleg nem ismerünk natúr módszert, amely kiszőkíti a hajad, de természetesen a nap világosít.

2. A sötét hajad nem lesz élénk vagy világos vörös.

A természetes hajszíned és a növényi színező anyagok együtt hozzák létre a színt. Emiatt drasztikus színmegváltoztatás csak világos vagy ősz hajon lehetséges. A vegyi festékkel festett színed is meghatározó, tehát a jelenlegi hajszíned. Előzőleg szőkére vagy világosra festett haj festése körültekintést igényel, mivel élénkvörös lehet hennával.

3. A növényi hajfestés tartós! Nem kopik, nem ereszti a színét!

A növényi festés tartósan megmarad, ezért is fontos, hogy átgondolt döntés legyen. 3-4 hónap után fakulhat a szín, és a lenövés nem lesz olyan szembetűnő, mint a kémiai festés után. Ez függ a szín intenzitásától és a festés gyakoriságától is. A hajszíned nyári nap által sem válik fakóvá. Az indigó - amely a barna árnyalatokért felel - is tartós, de másfél hónap után veszíthet a szín sötét vagy hideg tónusából, viszont ha rendszeresen fested a lenövést, olyannyira tartóssá válik, hogy nem szükséges utána már többé a teljes hajat festeni.

4. Ha saját hajszínedtől erőteljesen eltérő színt szeretnél, azt csak két lépcsőben teheted meg.

Erőteljes színváltoztatást csak két festéssel érhetsz el. A két festést egy alkalommal készítjük el, például, ha az ősz hajadat közép- vagy sötétbarnára szeretnéd festeni. A növényi festés a haj külső részéhez tapadva jön létre, réteget vonva a haj külső részére. Ha nagy különbséget szeretnél, több rétegre, tehát kétlépéses festésre lesz szükség. Ebben az esetben viszont az eltérő lenövésre is számítanod kell. A két festés a sötétebb hideg árnyalatok elkészítéséhez is szükséges lehet. A natúr hajat mindig a henna festi meg erőteljesebben, viszont a már hennázott hajon az indigó fog dominálni. Ezért is lehetséges az, hogy kétszer használva ugyanaz az árnyalatú növényi színezőpor más színt eredményez.

5. Kémiai festésről növényi festésre váltani körültekintést igényel. Visszatérni rá pedig nem ajánlott.

Amennyiben vegyi festésről szeretnél természetesre váltani, lehet szünetet kell tartanod, vagy tisztító pakolást kell készítened. Ez függ a saját hajszíned és a kémiailag festett szín közti különbségtől és attól, hogy milyen színt lehet neked természetes anyagokkal festeni.
A növényi festésed után legalább 3-6 hónap szünetet kell tartanod, ha megint vegyi festéket szeretnél kenni a hajadra. Ám a tapasztalatom az, hogy aki kipróbálta a növényi festést, azok közül csak azok inganak meg, akik sokkal világosabb hajat szeretnének. Ha jelenleg világosabbra fested a hajad vegyi festékkel, akkor el kell gondolkodnod azon, hogy meg tudsz-e barátkozni a saját sötétebb hajszíneddel vagy annak bármilyen árnyalatával.

6. Az első festésed legyen egy ismerkedés. 10 év tapasztalata lehetővé tette, hogy fodrászként már tudjuk mire számíthatunk

A legelső hajfestés tulajdonképpen egy alapozás. Mivel még nincs henna a hajadon, az indigó sem tud igazán hatásos lenni. A henna nehezen eltávolítható a hajról, ezért az első növényi festés legyen egy ismerkedés, egy ápoló, enyhe színt adó pakolás. A kívánt színtől függően egy világosabb vagy kevésbé vörös színnel érdemes kezdeni. Az eredmény alapján a következő alkalommal már bátrabb lehetsz. Tapasztalatunk lehetővé teszi, hogy kiszámítható színeredménnyel tudunk festeni, viszont, te még nem ismered a növényi festék adta lehetőségeket, így a következő festénél lehetőséged van módosítani a színárnyalatot.

7. A hajszín kiválasztásakor lehet, hogy kompromisszumot kell kötnöd.

A saját hajszíned határozza meg, hogy milyen színeket lehet neked festeni. Sötét hajból sötétebbet, enyhe bronzos árnyalatot, meleg barnát. Világos vagy ősz hajadat szőkére, barnára is festhetjük, vagy élénkvörösre. Tehát, színt adni lehet.

8. Rövid időre zöldes fényű lehet a hajad.

A henna rézvörösre festi a hajat, az indigóval barna árnyalatokat is készíthetünk. A színtelen hozzávalók a világosabb színekhez szükségesek.
Hamvas színek is elérhetőek, de ilyenkor szinte szükséges, hogy lemosás után a haj pár órán keresztül zöldes fényű legyen. Ez mindig múlandó, és velejárója ezeknek az árnyalatoknak.

9. A végleges szín 48 óra elteltével alakul ki.

A növényi színezőt tiszta hajra visszük fel, és végül csak vízzel öblítjük le (természetes balzsamot használhatsz, ha szükséges). A növényekben lévő színanyagok a hajhoz tapadnak, és a végleges szín a következő 48 órában alakul ki. A friss színhez képest az ősz hajszálakon erőteljesebb fedés alakul ki. A vörös színek végül kevésbé markánsak, minden szín természetesebb hatású lesz, még a zöldes fény is eltűnik.

10. Befesti az ősz hajszálakat is.

Az ősz hajszálakat is befesti, de erőteljes színváltoztatáshoz - barna, sötétbarna - kétlépéses festésre van szükség. Az őszülő hajad sokszínű lehetőségeket nyit meg számodra.
Világos saját hajszínnel rendelkezel, amelyben már elszaporodtak az ősz szálak? Az ősz szálaknak picit világosabb színt adva, természetes melíros hatást készíthetünk neked.
Sötét hajban már ehhez két lépésre lehet szükség. Növényi porokkal világosabbra nem lehet festeni, de az őszülés lehetővé teszi számodra, hogy a természet akaratát is elfogadva, világosabb hajat viselj, mint az eredeti hajszíned.
Szinte teljesen ősz a hajad? Számodra a világosabb színeket ajánljuk, de lehetőséged van az egész palettából válogatni.

11. ILNAMO Növényi hajfestés kiszámítható színerdmény

Amikor fontosabb az egészséged, mint a hiúságod, felkészültél a növényi festésre. Engedd el a régi elvárásokat és hagyd, hogy a természet kiemelje a természetes szépséged.

Gabi